Euroopan kasviatlas – Atlas Florae Europaeae

Euroopan kasviatlas (Atlas Florae Europaeae, lyh. AFE) on kansainvälinen putkilokasvien kartoitusprojekti. Kasviatlaksen suunnittelu ja toteutus aloitettiin 1965 Euroopan kasvitieteilijöiden yhteistyönä ja perustamisestaan lähtien kartoituskomitean sihteeristö on toiminut Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseossa.

AFE:n ensisijainen tavoite on tuottaa putkilokasvien levinneisyyttä kuvaavia kasvikarttoja, joiden mukana on niitä täydentäviä lajin tai alalajin taksonomisia tietoja. Jokaisessa Euroopan maassa toimii Euroopan kasvikartoitustoimikunnan jäseniä (Committee for Mapping the Flora of Europe), jonka lähettämät kansalliset keruupaikkatiedot kartoituskomitean sihteeristö kokoaa karttaniteiksi. Vuodesta 1972 kartoituskomitea ja Suomen Biologian Seura Vanamo on julkaissut 13 osaa, joissa on kaikkiaan 2120 sivua ja 3556 karttaa. Kartat käsittävät yli 20% Euroopan kasviheimoista (Lycopodiaceae - Rosaceae osittain). Viimeisin osa (Rosaceae: Spiraea to Fragaria, excl. Rubus) julkaistiin elokuussa 2004 ja se sisältää 320 sivua ja 286 kaksivärikarttaa.

Prof. Jaakko Jalas († 1999) ja FT Juha Suominen toimittivat osat 1-12; Raino Lampinen avusti heitä osien 11 & 12 toimitustyössä ja Arto Kurtto osassa 12. Arto Kurtto (päätoimittaja) on jatkanut toimitustyötä 13. osasta lähtien. Leo Junikka toimi komitean sihteerinä 13. osassa. Alexander Sennikov jatkaa sihteerinä osasta 14 eteenpäin. Komitean puheenjohtaja on Prof. Pertti Uotila.

Ensimmäisten 12 atlasosan levinneisyyskartat on tehty käsin. Muutama vuosi sitten kartat digitalisoitiin ja niistä muodostettiin tietokanta. Atlastietokantaa (niteet 1-11) voi myös selailla erityisellä Windows -ohjelmalla, jonka voi imuroida AFE:n tietokannan kotisivulta. (Ks. kohta "How to install and use the software", jonka alla on linkki imuroitavaan WinZIP tiedostoon).

Levinneisyystiedot on sijoitettu kartalle, jonka ruutukoko on 50 x 50 km perustuen UTM-projektioon ja MGRS:n mukaiseen järjestelmään (ks. tarkemmin englanninkielisestä selostuksesta). Karttojen ohella atlas sisältää erilliset kappaleet, joissa annetaan tärkeimmät synonyymit, taksonomisia ja nimistöllisiä tiedonantoja, tärkeitä levinneisyyteen liittyviä lisäyksiä ja korjauksia (täydentäen Flora Europaeaa) ja viitteet koko levinneisyyttä kuvaaviin karttoihin. Alan uusin kirjallisuus on otettu huomioon atlasta laadittaessa.

Atlas noudattaa Flora Europaean rajoja mutta sisäiset aluerajaukset poikkeavat hieman Flora Europaeassa käytetyistä. Käytetyt karttamerkit pyrkivät kuvaamaan taksonin tilaa eri puolilla Eurooppaa.

Euroopan kasviatlaksen kaikki osat ovat saatavissa ja niitä voi tiedustella joko Akateemisesta kirjakaupasta tai Tiedekirjasta.

Sihteeristön osoite

Euroopan kasviatlaksen kartoitustoimikunnan sihteeristö
Kasvimuseo, Suomen luonnontieteellinen keskusmuseo
PL 7 (Unioninkatu 44)
00014 Helsingin yliopisto

Telekopio: 09-191 24456
Kartoituskomitean sihteeerin sähköpostiosoite: [email protected] (Huom! Kysymykset mieluiten venäjäksi tai englanniksi)
Kartoituskomitean päätoimittajan sähköpostiosoite: [email protected]


Kasviatlaksessa kasvien levinneisyystiedot on sijoitettu kartalle, jonka ruutukoko on 50 x 50 km. Kartta esittää alkuperäsiten kasvilajien lukumäärää eri ruuduissa. (Suurempi kartta)